De markering "205/60 R16" op een band is een standaardmanier om de maat en kenmerken ervan te bepalen. Dit is wat elk deel van dit nummer betekent:
205: Het eerste getal (205) geeft de bandbreedte in millimeters aan. In dit geval is de band 205 mm breed.
60: Het tweede cijfer (60) geeft het profiel van de band aan. Het is de verhouding tussen de hoogte van de zijwand van de band en de breedte ervan, uitgedrukt als een percentage. In dit geval bedraagt het bandenprofiel 60% van de bandbreedte.
R: De letter "R" geeft het type bandconstructie aan. In dit geval betekent dit dat de band radiaal is, wat betekent dat de koordlagen radiaal vanaf het midden van de band zijn aangebracht.
16: Het laatste cijfer (16) geeft de diameter aan van de velg waarop de band past, uitgedrukt in inches. In dit geval past de band op een 16 inch velg.
Dankzij deze markeringen kunt u de juiste banden voor uw voertuig kiezen, rekening houdend met de juiste breedte, profiel, constructietype en velgdiameter.
De snelheidsaanduiding op een band is een letter die de maximale snelheid aangeeft die de band veilig kan bereiken. Dit is een standaardparameter die naast de belastingsindex wordt geplaatst. De letter "T" betekent bijvoorbeeld een maximumsnelheid van 190 km/u en de letter "H" betekent een maximumsnelheid van 210 km/u. Om de verkeersveiligheid te garanderen, is het belangrijk om een band te kiezen met de juiste snelheidsindex, afhankelijk van de vereisten van uw voertuig.
De ‘load index’ van een band is een getal dat de maximale belasting aangeeft die de band bij een bepaalde luchtdruk kan dragen. Dit is een standaardparameter die naast het snelheidssymbool op de zijkant van de band wordt geplaatst. De belastingsindex wordt uitgedrukt als een getal variërend van 0 tot 279, waarbij elke waarde overeenkomt met een specifieke maximale belasting. Een draagindex van 92 betekent bijvoorbeeld dat de band maximaal 630 kg kan dragen. Om de verkeersveiligheid te garanderen, is het belangrijk om de belastingsindex aan te passen aan de belading van het voertuig.

Welke banden heb ik?